fbpx
Skip to main content

Ερώτημα: Εξαγωγή αγαθών σε χώρα εκτός ΕΕ

Ερώτημα: Ατομική επιχείρηση, με έδρα την Ελλάδα, υπαγόμενη στον ΦΠΑ με απλογραφικό σύστημα (Β΄ κατ. βιβλία) θέλει να εξάγει προϊόντα που κατασκευάζει στην Ελλάδα.

Η πώληση αυτή θα γίνει χωρίς ΦΠΑ; Οι γενικότερες υποχρεώσεις που προκύπτουν σχετικά με το Τελωνείο και την δήλωση ΦΠΑ ποιες είναι; Τα έξοδα που κάνει η επιχείρηση για αγορά υλικών που αφορούν την εξαγωγή εκπίπτει κανονικά ο ΦΠΑ, με τον οποίον έχουν επιβαρυνθεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24, του κώδικα ΦΠΑ, απαλλάσσονται από τον οικείο φόρο οι παραδόσεις αγαθών που εξάγονται εκτός κοινότητας, δηλαδή τρίτων χωρών, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον πωλητή ή από άλλο πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του πωλητή. Κατά την συμπλήρωση της δήλωσης ΦΠΑ, η αξία των εξαγωγών θα συμπληρωθεί στον κωδ. 348 (Πολ. 1082/2015). Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ισχύουν ανεξαρτήτως κατηγορίας τήρησης λογιστικών βιβλίων - αρχείων της επιχείρησης.

Επιπλέον, ο ΦΠΑ που βαρύνει τα έξοδα λειτουργίας της εξαγωγικής επιχείρησης εκπίπτει από τον αντίστοιχο φόρο εκροών εφόσον η ίδια επιχείρηση πραγματοποιεί και πωλήσεις εντός Ελλάδας (στο εσωτερικό της χώρας) που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς του φόρου. Τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο του ΦΠΑ των εισροών που απομένει, μπορεί να επιστραφεί βάσει των διατάξεων της παρ. 1, του άρθρου 34, του ΦΠΑ με τη διαδικασία που προβλέπεται στην Πολ. 1073/2004[1].

Για την εξαγωγή των αγαθών σε τρίτη χώρα και την εφαρμογή της απαλλαγής ΦΠΑ απαιτείται η κατάθεση διασάφησης εξαγωγής. Η υποβολή κανονικής τελωνειακής Διασάφησης εξαγωγής είναι υποχρεωτική και για όλες τις αποστολές που γίνονται από μεταφορικές / ταχυμεταφορικές εταιρείες (υπόδειγμα του ΕΔΕ παρατίθεται στο Παράρτημα ΙΙ, του Κώδικα ΦΠΑ). Η εν λόγω δήλωση από τον Απρίλιο του 2012 υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ICISNet[2] (Αριθ. πρωτ.: Δ17Ε 5005682 ΕΞ 5.3.2014 Εξαγωγή αγαθών προς ιδιώτες κατοίκους τρίτων χωρών).

[1] Επιστροφή ΦΠΑ, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής (Δελτίο Τύπου ΥπΟικ της 13/3/2018). Η επιστροφή του ΦΠΑ, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 34 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν 2859/2000). Το Υπουργείο Οικονομικών μας πληροφορεί με σχετικό Δελτίο Τύπου, ότι είναι διαθέσιμη η νέα έκδοση εφαρμογής στη βάση της ΓΓΠΣ, για υποβολή πιστωτικών δηλώσεων ΦΠΑ, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να αιτούνται αυτόματα την επιστροφή του φόρου. Αφορά σε φορολογικές περιόδους από 1/3/2018 και εφεξής, ενώ για φορολογικές περιόδους μέχρι 28/2/2018, τα αιτήματα επιστροφής του φόρου, θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Για την μέχρι τώρα διαδικασία επιστροφής, με την υποβολή αίτησης σε έντυπη μορφή και με την συνυποβολή σχετικών δικαιολογητικών, κατά περίπτωση, ήταν σε ισχύ οι Πολ.: 1061/2003 - 1073/2004 και 1092/2004. Με την νέα διαδικασία, θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει προχωρήσει αθροιστικά στις παρακάτω ενέργειες (οι κωδικοί αναφέρονται στην υποβαλλόμενη με ηλεκτρονικό τρόπο δήλωση ΦΠΑ):

1. Να έχει συμπληρώσει τον κωδικό 503 (Αιτούμενο ποσό για επιστροφή).

2. Να έχει επιλέξει τις αιτίες 1-5 του κωδικού 507. Οι αιτίες επιστροφής αφορούν: (α) Απαλλασσόμενες πράξεις, (β) Πάγια, (γ) Διαφορά συντελεστών (δ) Αναστολή καταβολής (ε) Άλλη αιτία (στ) Μείωση χρεωστικού υπολοίπου. (Βλέπε: σχετικές διατάξεις του άρθρου 34).

Τέλος, θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί στην ειδική θέση ο αριθμός λογαριασμού IBAN και στην συγκεκριμένη δήλωση. Στο Δελτίο τύπου επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω, αφορούν στην αρχική ή και στην πρώτη τροποποιητική δήλωση της ίδιας φορολογικής περιόδου, ενώ ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται με εισερχόμενο μήνυμα στο TAXIS net για την δημιουργία του αιτήματος.

[2] https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/ICISnet/

Πηγή:  epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.