fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ανατροπές στο ΦΠΑ και "υποσχέσεις" για μείωση φόρων από Ε.Ε.

Συστάσεις για την εφαρμογή ενός νέου «απλοποιημένου» συστήματος ΦΠΑ από την 1η-1-2015, προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας.

Το πλαίσιο, αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, αλλά και μια γενική εξαίρεση για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, Επιπλέον, με το νέο Μνημόνιο η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει συμφωνησει με την τρόικα να εφαρμόσει από την 1η-1-2015 ένα νέο σύστημα αυτόματης παρακράτησης φόρου εισοδήματος κατά την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι κρατήσεις φόρου από τις αποδοχές των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στα κείμενα του νέου αναθεωρημένου Μνημονίου και της έκθεσης αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδος, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να θέσει σε εφαρμογή από την 1η-1-2015 τα ακόλουθα νέα φορολογικά μέτρα:

•Εφαρμογή ενός νέου «απλοποιημένου» συστήματος ΦΠΑ από την 1η-1-2015, στο πλαίσιο του οποίου θα πάψουν να ισχύουν οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές

•Γενική εξαίρεση από τον ΦΠΑ για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο (10.000-15.000 ευρώ),

•Ξεκαθάρισμα της λίστας των υπόχρεων σε ΦΠΑ, με διαγραφή των ανενεργών επιχειρήσεων.

•Δημιουργία ειδικής μονάδας για την καταπολέμηση της απάτης με ΦΠΑ.

•Επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ. Επιχειρήσεις με καλό ιστορικό πληρωμών και συμμόρφωσης με τους κανόνες ΦΠΑ να λαμβάνουν τις επιστροφές αυτόματα χωρίς έλεγχο.

Στην ίδια έκθεση προβλέπεται η εφαρμογή ενός νέου συστήματος «τελικής παρακράτησης φόρου εισοδήματος» με το οποίο θα εξαντλείται πλήρως η φορολογική υποχρέωση των μισθωτών και των συνταξιούχων. Με το σύστημα αυτό αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι κρατήσεις φόρου επί των μισθών και των συντάξεων, καθώς ο υπολογισμός τους θα γίνεται επί του αθροίσματος όλων των καταβαλλόμενων αποδοχών και όχι αυτοτελώς από κάθε εργοδότη ή από κάθε ασφαλιστικό ταμείο!

Για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προβλέπεται η εξίσωσή τους με τις εμπορικές τιμές τον Ιανουάριο του 2017. Τον ερχόμενο Ιούλιο θα είναι έτοιμο το σχέδιο με βάση το οποίο θα γίνουν οι αλλαγές.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.