fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Συγχωνεύονται ή καταργούνται 21 φορείς

Με καταργήσεις και συγχωνεύσεις 21 φορέων του Δημοσίου η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδείξει την αποφασιστικότητά της στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και της περιστολής των περιττών δαπανών της κρατικής μηχανής, την ώρα μάλιστα που το κλιμάκιο της τρόικας αρχίζει εξονυχιστικούς ελέγχους.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε χθες στη δημοσιότητα τη σχετική λίστα, συνοδευόμενη από τη διαβεβαίωση πως όλες οι διαδικασίες θα κινηθούν τάχιστα εντός Αυγούστου, καθώς και ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού.

Πιλότος
Η συγκεκριμένη απόφαση έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα λόγω και του περιορισμένου εύρους της, ενώ αναμένεται να αποτελέσει οδηγό της ευρύτερης αναδιάρθρωσης των φορέων του Δημοσίου που θα ακολουθήσει. Ειδικότερα, σε πρώτη φάση συγχωνεύονται ή καταργούνται 21 φορείς ή ομάδες φορέων, αποτελούμενες από 213 νομικά πρόσωπα ανά την επικράτεια. Από τη συγχώνευση προκύπτουν 9 ομάδες φορέων, αποτελούμενες από 34 νομικά πρόσωπα. Να σημειωθεί πως ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί τους οργανισμούς αυτούς αθροιστικά με περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ.

Δεσμεύσεις
Για την πρώτη αυτή πιλοτική φάση του εγχειρήματος, επελέγησαν οι περιπτώσεις της πλέον προφανούς ανάγκης συγχωνεύσεως ή καταργήσεως φορέων και σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις εντός του Αυγούστου θα είναι έτοιμες οι κανονιστικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα υλοποιηθούν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις.

Στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμούς απασχολούνται συνολικά 5.256 εργαζόμενοι και σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις το πλεονάζον προσωπικό των οργανισμών δεν θα απολυθεί, αλλά θα μετακινηθεί σε θέση αντίστοιχη των προσόντων του και των αναγκών του Δημοσίου.

Εξάλλου, όπως διευκρίνισε το υπουργείο «καμιά υπηρεσία πραγματικά παρεχόμενη προς τον πολίτη δεν παύει να παρέχεται». Όλες οι ως τώρα πραγματικά παρεχόμενες υπηρεσίες από τους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς, θα παρέχονται είτε από τους νέους συγχωνευμένους οργανισμούς είτε από τα εποπτεύοντα υπουργεία.

Με δεδομένο ότι οι οργανισμοί που συγχωνεύονται, παρέχουν ομοειδείς υπηρεσίες, αναμένεται πως στο εξής θα μπορέσουν να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες στον πολίτη, με χαμηλότερο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, και αυτό γιατί οι νέοι οργανισμοί θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν καλύτερα τους διαθέσιμους πόρους, με εξορθολογισμό της χρήσης ακινήτων, περιορισμό διοικητικών συμβουλίων και διευθυντικών θέσεων και εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας στις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών.

Αξιολόγηση
Οι αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις ελήφθησαν από τον υπουργό και τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη και Μ. Βολουδάκη, σε συνεργασία με τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση σε περισσότερους από χίλιους φορείς του Δημοσίου. Ως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις εκατοντάδων φορέων, με αντίστοιχα οφέλη ως προς την αποτελεσματικότητα και το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου.

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.