fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Προς κατάργηση το 2013 το σύστημα τεκμηρίων

Την κατάργηση, από το 2013, του συστήματος των τεκμηρίων, το οποίο ενίοτε επιβαρύνει αδικαιολόγητα χαμηλόμισθους, άνεργους και συνταξιούχους χωρίς να αποτελεί σοβαρό ανάχωμα στη φοροδιαφυγή σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Τα τεκμήρια πρόκειται να αντικατασταθούν από τις «πραγματικές δαπάνες διαβίωσης» (αγορές, ενοίκια, δαπάνες για λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.ά.) οι οποίες θα αποτυπώνονται στο πόθεν έσχες που θα συνοδεύει, από το 2013, τη φορολογική δήλωση. Μέσω του πόθεν έσχες θα ενημερώνεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στο οποίο θα αποτυπώνεται η ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου, τα εισοδήματά του καθώς και όλα τα στοιχεία για τις καταθέσεις  και τις επενδύσεις του σε ομόλογα, μετοχές κ.ά.

O υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης τόνισε σε δηλώσεις του ότι σε πολλές περιπτώσεις τα τεκμήρια δεν επιτέλεσαν το σκοπό για τον οποίο θεσπίσθηκαν και συμπλήρωσε ότι με την εφαρμογή του περιουσιολογίου δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης.

Από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο του κάθε φορολογούμενου θα υπολογίζεται το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα που μεταφέρεται στον επόμενο χρόνο, δηλαδή το «πόθεν έσχες». Το νέο αυστηρότερο σύστημα ελέγχου του «πόθεν έσχες» θα ισχύει για όλη ανεξαιρέτως την περιουσία και τις αποταμιεύσεις κάθε φορολογούμενου, δηλαδή ακόμη και για την πρώτη κατοικία, τις καταθέσεις, τις μετοχές, τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια που σήμερα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες» της εφορίας, δηλαδή από τα «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων».

Φοροαπαλλαγές: Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε και στα σχέδια του υπουργείου για την περικοπή των φοροαπαλλαγών διευκρινίζοντας, ουσιαστικά, ότι το συγκεκριμένο καθεστώς θα επανεξετασθεί για να διαπιστωθεί εάν εξυπηρετεί κοινωνικούς σκοπούς. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο σχεδιάζει να συνδέσει τις φοροαπαλλαγές με εισοδηματικά κριτήρια. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα διατηρηθούν οι απαλλαγές για φορολογούμενους με εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Για εισοδήματα  από 20.000 έως 40.000 ευρώ θα υπάρξει περικοπή των απαλλαγών κατά 50% ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα οι φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν.

Αποδείξεις: Ο υφυπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να θεσπιστούν το 2013 επιπλέον κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών, όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί κ.λπ. Στο τραπέζι φαίνεται πως βρίσκεται και πάλι πρόταση που είχε υποβληθεί πριν από περίπου 2 χρόνια και προέβλεπε ότι οι αποδείξεις από τις εν λόγω κατηγορίες επαγγελματιών θα «μετρούν» εις διπλούν στην κατοχύρωση του αφορολογήτου.

Πιστωτικές κάρτες: Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε επίσης και στο ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις πληρωμές καταναλωτικών δαπανών, ώστε οι δαπάνες αυτές να καταγράφονται στο σύνολό τους και να διασταυρώνονται με τους τζίρους των επιχειρήσεων. Στα κίνητρα που εξετάζεται να δοθούν σε όσους πραγματοποιούν τις αγορές τους με κάρτες περιλαμβάνονται, όπως είπε, και η αυτόματη συμμετοχή των καταναλωτών σε κληρώσεις που θα γίνονται στο τέλος κάθε μήνα.

Πηγή: Express

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.