• hmerologio 2018 topΗμερολόγιο του Λογιστή 2018

Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών θα κυκλοφορήσει το «Ημερολόγιο του Λογιστή 2018», για ακόμα μια χρονιά, το οποίο περιλαμβάνει το Ημερολόγιο 2018 και το εγχειρίδιο λογιστικών, φοροτεχνικών και εργατικών θεμάτων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

• banner 02Γίνε Μέλος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών

"Μόνος μου πάω γρήγορα και μαζί πάμε πιο μακριά"

• gdprΑνακοίνωση του Λ.Σ.Α. για τα προσωπικά δεδομένα

Στα πλαίσια της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την Προστασία Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ο Λ.Σ.Α. ενημερώνει υπεύθυνα

• lsa web offers isologismosΑναρτήστε τον Ισολογισμό σας στη Χαμηλότερη τιμή της Αγοράς!

Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με την e-genius προσφέρει στους πελάτες σας το BASIC LSA για τη δημοσίευση ισολογισμών στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς!

• lsa banner 526X351 bΣυνεργασία του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών με την StudySmart και τον φορέα εκπαίδευσης του CIMA

Η συνεργασία έχει ως στόχο την αναβάθμιση των Λογιστών, Φοροτεχνικών – Οικονομολόγων και τη δημιουργία υπεραξίας στις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.

18 Sep, 2018

Αρχική

Ερώτημα: Πως αντιμετωπίζεται εργατικά η έκτακτη απασχόληση και ποιο είναι το όριο υπερωριών ανά έτος;

ΝΕΟ

Ερώτημα: Παρακαλούμε να μας απαντήσετε το συντομότερο δυνατό στα κάτωθι ερωτήματα:

Τεκμήρια διαβίωσης: Απαιτείται η προσοχή των φορολογουμένων

ΝΕΟ

Τα τεκμήρια «δαγκώνουν» κάθε χρόνο χιλιάδες φορολογουμένους και απειλούν όσους προχωρούν στην αγορά ενός καινούργιου ή ακόμη και μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

Ερώτημα: Στο έντυπο Ε1 πως συμπληρώνεται η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη από Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα, ομορρύθμου εταίρου τα οποία ανήκουν στην εταιρεία;

Ερώτημα: Ετερόρρυθμη εταιρεία με ομόρρυθμο μέλος με ποσοστό 99% και ετερόρρυθμο μέλος με ποσοστό 1% έχει στην κατοχή της τρία επιβατικά αυτοκίνητα. Το Α με αντικειμενική δαπάνη 6.160,00 το Β με 12.460,00 και το Γ με 14.900,00.

Φορολογική δήλωση: Τι πρέπει να κάνετε για να μη χάσετε εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές

Τους κωδικούς του βασικού εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης τους οποίους πρέπει να εντοπίσουν και να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι για να κατοχυρώσουν δικαιώματα εκπτώσεων ή απαλλαγών από το φόρο εισοδήματος, παρουσιάζει το money-money.gr σε έναν αναλυτικό φορολογικό οδηγό.

Μη επιβολή προστίμου για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης με προσθήκη προστατευόμενου μέλους

Η Διεύθυνση επίλυσης Διαφορών με μία ακόμη απόφασή της, ακύρωσε πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης,

Ερώτημα: Καταστροφή ελαττωματικών εμπορευμάτων

Ερώτημα: Σε περίπτωση που πελάτης μας στείλει εμπορεύματα μας ελαττωματικά (δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε ποτέ ακριβώς είχαν πουληθεί το πιθανότερο είναι προηγούμενες χρήσεις άρα η ομάδα 20 δεν έχει κινηθεί για αυτά τα αγαθά στην χρήση). Αφού εκδώσουμε το πιστωτικό τα πάμε προς θα πρέπει να γίνουν έγγραφες στην γενική λογιστική για αυτή την αξία;

Ερώτημα: Μεταβίβαση του συνόλου (ενεργητικό – παθητικό) ομόρρυθμης εταιρείας - Αξία τιμολογίου μεταβίβασης

Ερώτημα: μία ομόρρυθμη εταιρία μεταβιβάζεται στο σύνολο της (υποχρεώσεις , απαιτήσεις κλπ) σε μία νέα.

Η καθαρή της θέση είναι αρνητική

το τιμ που θα κοπεί από την μία εταιρία στην άλλη μπορεί να έχει μηδενική αξία?

Πώς γίνεται προσδιορισμός του φόρου για αγροτικά εισοδήματα

Του Γιώργου Λαμπίρη

Αυτοτελώς φορολογούνται τα κέρδη από αγροτιή δραστηριότητα σύμφωνα με τα όσα ορίζει η φορολογική νομοθεσία. Επί της ουσίας η συγκεκριμένη μορφή εισοδήματος δεν αθροίζεται με τυχόν εισοδήματα, τα οποία προκύπτουν από επιχειρηματιή δραστηριότητα καθώς και από μισθούς ή συντάξεις.

Τρία μυστικά για το τεκμήριο της κατοικίας

Το τεκμήριο της κατοικίας ταλαιπωρεί κάθε χρόνο χιλιάδες φορολογούμενους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιάνονται στην τσιμπίδα του και φορολογούνται για μεγαλύτερο εισόδημα από το πραγματικό τους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεά παραχωρούμενη κατοικία.

Τι πρέπει να κάνετε με τα ανείσπρακτα ενοίκια προηγουμένων ετών

Του Γιώργου Λαμπίρη

Tην υποχρέωση να δηλώσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια προηγουμε΄νων ετών, όπως για παράδειγμα αυτά του 2016, έχουν οι φορολογούμενοι, προκειμένου να φορολογηθούν με τα εισοδήματα του 2017.

Τι αλλαγές φέρνει η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

Του Γιώργου Λαμπίρη

Aλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων φέρνει η τροπολογία που επισυνάπτεται στο πολυνομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, το οποίο τίθεται προς ψήφιση την Πέμπτη στη Βουλή.

Ερώτημα: Πως αντιμετωπίζεται φορολογικά και λογιστικά η κλοπή εμπορευμάτων;

Ερώτημα:  Πώς αντιμετωπίζεται κλοπή εμπορευμάτων σε θέμα Φ.Π.Α. καθώς και στη φορολογία εισοδήματος;
Ποιες είναι η απαραίτητες λογιστικές εγγραφές που πρέπει να γίνουν βάσει ΕΛΠ;

Προσωρινές λογιστικές διαφορές Η περίπτωση της απόσβεσης παγίου που πωλείται

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 3 του Ν 4308/2014 (ΕΛΠ), το λογιστικό σύστημα που έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει η οντότητα, θα πρέπει να  παρακολουθεί τόσο την λογιστική βάση, όσο και την φορολογική βάση των στοιχείων που αφορούν έσοδα, έξοδα, περιουσιακά στοιχεία (ενεργητικό), υποχρεώσεις προς τρίτους και στοιχεία της καθαρής θέσης, κατά περίπτωση, με τελικό σκοπό την ορθή κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.

Ερώτημα: Απογραφή σε φαρμακείο

Ερώτημα: Φαρμακείο απαλλάσσεται από την υποχρέωση απογραφής. Στην περίπτωση που θέλει να ξεκινήσει προαιρετική απογραφή στο φορολογικό έτος 2018, ως απογραφή έναρξης θα βάλει μηδέν ή θα βάλει την απογραφή που έχει 1/1/2018 παρ’ ότι έκλεισε το 2017 με μηδέν απογραφή λήξης αφού δεν είχε υποχρέωση απογραφής?

Φορολογικές δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού

Του Ιωάννη Δικαίου

Λογιστή - Φοροτεχνικού Α’ Τάξης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε τι πρέπει να κάνουν όσοι ζουν στην Ελλάδα και αποκτούν εισοδήματα από το εξωτερικό, αλλά και τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν στην Ελλάδα όσοι έχουν φύγει για το εξωτερικό, ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την Εφορία, η οποία θα διεκδικεί να φορολογήσει τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν στο εξωτερικό.

Ερώτημα: Πως θα αντιμετωπίζονται φορολογικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης σχεδίου σε μαθητές;

Ερώτημα: Ετερόρρυθμη εταιρία πρόκειται να συσταθεί με δραστηριότητες: υπηρεσίες επαγγελματικής εκπαίδευσης,υπηρεσίες εκπαίδευσης μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων,υπηρεσίες διδασκαλίας σε επιμορφωτικά σεμινάρια.

Διαθέσιμη η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων φορολογικού έτους 2017

Διαθέσιμη η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων φορολογικού έτους 2017

Ερώτημα: Θα περικοπούν οι συντάξιμες αποδοχές συνταξιούχου αν συνεχίσει να είναι μέλος ΟΕ;

Ερώτημα: Μέλος εταιρίας οε που είναι ασφαλισμένος απο το 1982   και έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας για σύνταξη μπορεί να βγει σε σύνταξη και να εξακολουθήσει να είναι μέλος εταιρίας;Αν ναι θα του κοπει η σύνταξη του κατα ένα ποσοστό;

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων που καλούνται για έλεγχο

Του Γιώργου Δαλιάνη
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα του ίδιου του κ. Πιτσιλή, για το 2018 αναμένουμε τουλάχιστον 100.000 φορολογικούς ελέγχους που θα γίνουν για κάθε αντικείμενο, από την έκδοση αποδείξεων λιανικής, τους ελέγχους στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, το άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τη δήλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών (πχ AirBnB) κ.α.

Ερώτημα: Πως αντιμετωπίζονται ασφαλιστικά οι αμοιβές μελών Δ.Σ. που πρόερχονται από τα κέρδη Α.Ε.;

Ερώτημα: Ο User: 131015, στο ερώτημά του που Δημοσιεύθηκε: 15/10/2017 20:36 ρωτούσε αν το σύνολο των εισφορών Ε.Φ.Κ.Α. για τις αμοιβές μελώ Δ.Σ. χωρίς συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο είναι 34,10%. Στο ερώτημα αναφέρονταν η περίπτωση όπου τα μέλη του Δ.Σ. δεν είχαν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Α.Ε.. Στην απάντησή σας συμφωνήσατε.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ΕΠΕ

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία και με την ενσωμάτωση τροποποιήσεων το νομοσχέδιο για την λειτουργία των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ). Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε και της Χρυσής Αυγής που δήλωσε "παρών".

Έκπτωση φόρου για ατομικές αγροτικές επιχειρήσεις

του Γιώργου Λαμπίρη

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και συγκεκριμένα στο άρθρο 16 που αφορά τις μειώσεις φόρου που ισχύουν ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του εκάστοτε φορολογούμενου, ο αγρότης που ασκεί ατομική επαγγελματική δραστηριότητα, δικαιούται μείωσης φόρου.

Ερώτημα: Οι συμβάσεις εκχώρησης απαιτήσεων, χαρτοσημαίνονται;

Ερώτημα: Η ημεδαπή εταιρεία (Α) έχει απαίτηση 100 € που προέκυψε από τιμολογημένες πωλήσεις προιόντων ή τιμολογημένη παροχή υπηρεσιών από ημεδαπή ΑΕ την (Β) .

Έστω ότι η απαίτηση αυτή δεν δύναται να εξοφληθεί από την (Β) προς την (Α) και η (Α) αποφασίζει να «πουλήσει» την απαίτηση της σε μία Τρίτη εταιρεία από το εξωτερικό (εντός ΕΕ) έναντι π.χ. 70 € έτσι ώστε η (Β) να οφείλει πλέον στην Τρίτη εταιρεία ενώ η (Α) να μην έχει καμία απαίτηση πλέον από κανέναν έναντι αυτής της απαίτησης.

Ερώτημα: Εισόδημα από ανέγερση ακινήτου σε οικόπεδο του εκμισθωτή

Ερώτημα: Φυσικό πρόσωπο, αγρότης στο επάγγελμα, έχει στην κατοχή του ένα αγροτεμάχιο με ένα κτίσμα αποθήκη εντός αυτού. Εκμισθώνει για 8 έτη το αγροτεμάχιο και την αποθήκη σε ανώνυμη εταιρεία η οποία ανεγείρει ένα επιπλέον κτίριο αποθήκη-ψυγείο αγροτικών προϊόντων εντός του αγροτεμαχίου.

Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να συμπληρώσουν το Ε2

Οσοι φορολογούμενοι εισέπραξαν το προηγούμενο έτος εισοδήματα από ενοίκια, ή παραχώρησαν δωρεάν κάποιο ακίνητό τους, ή χρησιμοποίησαν ως επαγγελματική στέγη ιδιόκτητη κατοικία  ή έχουν κενό ακίνητο υποχρεούνται να υποβάλουν πριν από το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης το έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων από ακίνητα).

Ε2 2018 : Οδηγίες συμπλήρωσης

1. Υποκείμενο του φόρου για το εισόδημα από ακίνητη περιουσία είναι ο ιδιοκτήτης, νομέας επικαρπωτής ή εκείνος που έχει το δικαίωμα οίκησης ακίνητης περιουσίας με οριστικό συμβόλαιο, δικαστική απόφαση, χρησικτησία κ.λ.π. κατά περίπτωση, για το εισόδημα που αποκτά από εκμίσθωση, υπεκμίσθωση ή εμμέσως από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση της χρήσης σε τρίτο χωρίς αντάλλαγμα ενός ή περισσότερων ακινήτων ή γαιών (οικοδομημένα και μη οικοδομημένα ακίνητα, δασικές ή αγροτικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις ή κατασκευές όπως λίμνες δεξαμενές κτλ.).

Ερώτημα: Απαλλάσσονται του ΦΠΑ υπηρεσίες εκπαιδευτικών σεμιναρίων, επαγγελματικής εκπαίδευσης, επιμόρφωσης ή επανακατάρτησης;

Ερώτημα: Ατομική επιχείρηση με αντικείμενο δραστηριότητας ΚΑΔ α) 85.59.19.05 υπηρεσίες εκπαίδευσης μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων β) 85.59.19.02 υπηρεσίες διδασκαλίας(εισηγήσεων) σε επιμορφωτικά σεμινάρια , υπάγεται στον ΦΠΑ ή απαλλάσσεται ; Eπίσης αν έχει απαλλαγή μπορεί να ενταχθεί στο VIES (διαφήμιση στο google και το facebook) , ευχαριστώ .

Ποια θεωρούνται εισοδήματα από κεφάλαιο και πώς φορολογούνται

Του Γιώργου Λαμπίρη

Ως εισόδημα, το οποίο προκύπτει από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα καθώς και εισοδήματα από ακίνητη περιουσία θεωρείται το κεφάλαιο ως μορφή κεφαλαίου, την οποία αποκτά φυσικό πρόσωπο στη διάρκεια του φορολογικού έτους.

Τέλος 2% σε smartphones, tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Oι χειρότεροι φόβοι της αγοράς τεχνολογικών προϊόντων επιβεβαιώθηκαν χθες. Η κυβέρνηση έφερε τροπολογία με την οποία επιβεβαιώνει την επιβολή εφάπαξ «εύλογης αμοιβής» 2% στις συσκευές υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων, σε όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones).

Τι δηλώνουν όσοι φιλοξενούνται και όσοι φιλοξενούν

Του Απόστολου Αλωνιάτη

Από το 2010  και τον Ν. 3842/10 εφαρμόζονται οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και δεν έχει γίνει κατανοητό  στους φορολογούμενους, και όχι μόνο, τι σημαίνει φιλοξενούμενος, τι σημαίνει φιλοξενία και τι δωρεάν παραχώρηση οικίας.

Ελάχιστο εισόδημα από κεφάλαιο (πχ τόκους) και προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων

Φορολογούμενος δεν απέκτησε εισοδήματα κατά το προηγούμενο έτος 2017, πλην ενός μικρού ποσού τόκων. Φιλοξενείται από τους γονείς του, ως προς την κύρια διαμονή του, ωστόσο έχει πλήρη κυριότητα σε κατοικία (διαμέρισμα) κατά ποσοστό 25%, στην επαρχία.

ΣΥΜΦΩΝΩ