fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για την εξαγορά πλασματικών ετών σε μη μισθωτούς

Οδηγίες για τη διαδικασία της εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης μη μισθωτών ασφαλισμένων παρέχει με ειδική εγκύκλιο η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Όπως τονίζεται σε αυτήν, η διάκριση που υπάρχει στην κατηγορία των μη μισθωτών, σχετίζεται με τον χρόνο υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης καθώς και με το αν κατά την ημερομηνία αυτή, οι ασφαλισμένοι ήταν ενεργοί ή μη. Βάση αυτής της διάκρισης, άλλωστε, καθορίζεται και το ύψος της εισφοράς για την εξαγορά. Με δεδομένο ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος τέθηκε εν ισχύ στις 13 Μαϊου 2016, διακρίνονται δύο μεγάλες κατηγορίες

Η πρώτη, αφορά αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 13 Μαΐου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2016. Στην περίπτωση αυτή η εισφορά για την εξαγορά υπολογίζεται στο μηνιαίο εισόδημα με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους (2015).

Εάν πρόκειται για ασφαλισμένους σε διακοπή, διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις:


• Για όσους έχουν διακόψει μέχρι και 31/12/2014 λαμβάνεται υπόψη ως μηνιαίο εισόδημα το ελάχιστο προβλεπόμενο των ασφαλισμένων για περισσότερα από 5 χρόνια, κατά περίπτωση.

Δηλαδή, τα 586,08 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους αυτοαπασχολούμενους ή τα 410,26 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ.


• Για όσους έχουν διακόψει από 1/1/2015 μέχρι και 31/12/2016 η εισφορά υπολογίζεται στο μηνιαίο εισόδημα με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του έτους 2015.


Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία αφορά αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1/1/2017 και όσες θα υποβάλλονται στο μέλλον.

Για τους ενεργούς ασφαλισμένους, η εγκύκλιος επισημαίνει ότι εκκρεμεί ο προσδιορισμός της εισφοράς καθώς σχετίζεται με την εκκαθάριση των εισοδημάτων του προηγούμενου έτους.
Στην περίπτωση ασφαλισμένων σε διακοπή, προβλέπονται τα εξής:

• Για όσους έχουν διακόψει μέχρι και 31/12/2014 λαμβάνεται υπόψη ως μηνιαίο εισόδημα το ελάχιστο προβλεπόμενο άνω πενταετίας, κατά περίπτωση (586,08 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους ή 410,26 ευρώ για ασφ/νους πρώην ΟΓΑ).



• Για όσους έχουν διακόψει από 1/1/2015 έως 31/12/2016 η εισφορά υπολογίζεται στο μηνιαίο εισόδημα με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του έτους 2015.



• Για όσους έχουν διακόψει μετά την 1/1/2017 εκκρεμεί ο προσδιορισμός της εισφοράς καθώς σχετίζεται με την εκκαθάριση των εισοδημάτων του προηγούμενου έτους.


Ρούλα Σαλούρου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.